Království lesa / Média & Partneři / Tiskové zprávy / Originální poštovní známky - 1. letní OLYMPIJSKÝ PARK RIO-LIPNO 2016

IMG_1420

Minulý pátek (22.července 2016) vyšla speciální edice vlastních poštovních známek, které vydala společnost LIPNO SERVIS a obec Lipno nad Vltavou při příležitosti konání 1. letního OLYMPIJSKÉHO PARKU RIO-LIPNO 2016.

Nejen čeští filatelisté dostanou atraktivní olympijský dárek, který je v mnoha směrech velkou raritou. Minulý pátek (22.července 2016) vyšla speciální edice vlastních poštovních známek, které vydala společnost LIPNO SERVIS a obec Lipno nad Vltavou ve spolupráci s Českým olympijským výborem a Jihočeským krajem při příležitosti konání 1. letního OLYMPIJSKÉHO PARKU RIO-LIPNO 2016. Autory grafického zpracování jsou Milan, Marek a Ivana Binderovi a vytiskla je Poštovní tiskárna cenin Praha.

„Přestože sport je bezesporu jedno z nejrozšířenějších témat, které se používá po celém světě při vydávání poštovních známek, lze jednoznačně považovat soubor známek Rio-Lipno za naprosto ojedinělý a unikátní. Je to poprvé v historii vydávání československých a českých poštovních známek a patrně i celosvětově, kdy jsou v rámci jedné emise poštovních známek zobrazena veškerá olympijská sportovní odvětví, navíc v podobě 49-ti kruhových známek,“ upřesnil odborník na filatelii Ing. Roman Koranda. Soubor je rozdělen do dvou archů s nominálními hodnotami známek A a Z. Jedná se o nejpočetnější kolekci známek vydaných u příležitosti jedné události. Na známkách je vyobrazeno 41 originálních piktogramů olympijských sportů, symboly Lipna, logo Jižní Čechy olympijské a logo OLYMPIJSKÝ PARK RIO-LIPNO 2016. Celá kolekce představuje unikátní sběratelský soubor, suvenýr z Lipna a vzpomínku na 1. letní OLYMPIJSKÝ PARK RIO-LIPNO 2016.

„Za zmínku jistě též stojí skutečnost, že společně s vydáním vlastních známek budou připraveny naprosto unikátní pamětní listy, kde bude vůbec poprvé použito najednou 5 kruhových vlastních známek orazítkovaných příležitostným poštovním razítkem,“ dodal Koranda. Sběratelskou kolekci archů a pamětních listů doplňují i originální poštovní obálky.

„Prodávat originální poštovní známky v rámci jedinečné sběratelské kolekce začneme v Infocentru Lipno symbolicky se zahájením letních olympijských her v Rio de Janeiro 5. srpna. Od pátku bude v Infocentru Lipno možné získat i příležitostné razítko s olympijskou tématikou a to naprosto výjimečně i o víkendech. Zvláštní poštovní přepážka bude v infocentru otevřena ve dnech 5., 6., 7., 11., 13., 14., 16., 18., 20. a 21. srpna 2016 od 9 hod do 20 hod. Je pravděpodobné, že sběratelé získají i zcela unikátní razítko, které bude první v Jihočeském kraji v novodobé historii, kdy funguje v neděli pošta. Pro doporučené zásilky bude pošta používat i RR nálepku se speciálním přítiskem,“ popsala možnosti kde a kdy známky získat, ředitelka infocentra Michaela Petrů.

O unikátní známky s olympijskou tématikou nepřijdou ani ti, kteří se na Lipno do OLYMPIJSKÉHO PARKU RIO-LIPNO 2016 nedostanou. Známky si mohou už od úterý 26. července objednat online na www.lipno.info. V obou případech je možné využít Lipno.card, s níž získají zájemci cenové zvýhodnění.

Lipno nad Vltavou, 25. července 2016

Michaela Petrů - jednatelka